keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Seminaarin palautteet

Ole hyvä ja jätä palautteesi,
Kiitos!

4 kommenttia:

Aino Kanto kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta ja monipuolisesta Second Life -seminaarista! Esiintyjät olivat erinomaisia ja myös esitysten sisällöt oli hyvin rajattu.

Jatkoa ajatellen rakentavana kritiikkinä toisin esille virtuaalisen läsnäolon huomioimisen, olkoonkin että suurin osa yleisöstä (osallistumismaksunsa maksaneet) oli reaalimaailmassa läsnä Lahdessa. Eli melkein kaikki yleisökysymykset jäivät virtuaalivierailta kuulematta. Niitä olisi voinut joku salissa ollut kirjata SL:n chättiin tai kysymykset olisi lyhyesti voinut toistaa ennen suullisen vastauksen antamista.

Toinen esitystekninen seikka oli, että videoklipit eivät näkyneet SL-ympäristössä ja url-linkit olivat vähän hankalassa muodossa, jota ne olisi voinut helposti kirjoittaa selaimen osoiteriville.

Tulevatko tänne blogiin esille aineistot?

On upeata, että OPH:kin suhtautuu suopeasti tukiessaan uusiin sosiaalisen median ulottuvuuksiin liittyvää tutkimusta/kokeilua.

Suomalaisilla oppilaitoksilla tuntuisi olevan melkein viikoittain tapahtumia Second Lifeen liittyen. Miten ja minne ne saisi koottua yhteen? Uudistettavaan EduFinland.fi -portaaliin Google-kalenteriin?

Tiedoksi meneillään oleva sosiaalisen median hanke Helsingin työväenopistolla, mm. maksuttomat yleisluennot marraskuussa, http://somedi.blogspot.com

Jorgito Arado kirjoitti...

Kiitos Aino kommentistasi!

Yritän laittaa seminaarin aineiston tänne niin pian kuin mahdollista.

all the best,
Jorgito

KimmoL kirjoitti...

Kiitokset onnistuneesta seminaarista san RL:n puolelta kokeneena. Kuten loppupuheenvuoroissa todettiin, niin mahdollisuuksia esiteltiin monipuolisesti. Olen toki Ainon kanssa samaa mieltä, että kaikki esiintyjät eivät vielä osanneet ottaa huomioon kaksoismaailmaluennon asettamia rajoituksia. Kenelläkään ei tainnut olla vielä kovasti kokemusta luennon pitämisestä yhtäaikaa RL ja SL-puolelle. Siihen nähden kuitenkin taisi olla seurattavissa hyvin. Nuo ainon kaipaamat videolinkit olisi voinut jättää jo valmiiksi (notecardeina) SL:n osallistujille, jolloin jokainen olisi sitten voinut sopivassa kohtaa kurkata ne omalta koneltaan selaimella.

Uskomatonta, että tekniikka toimi näin loistavasti niin seminaarin luento-osuudella kuin workshopeissakin. Kiitokset Salpauikselle vielä kerran. Jäämme odottelemaan tuota LAMK:n musiikin laitoksen tulevaa SL konserttia...

SL Kimmo Larsson

Anonyymi kirjoitti...

Kiitän myöskin mielenkiintoisesta, avartavasta, elämyksellisestä ja antoisasta seminaarista avataren hahmosta SL:n kautta osallistuneena.

Toistan Ainon havainnot ja toiveet siitä, että avatar-osallistujat olisi pitänyt pystyä paremmin huomioimaan esityksissä ja toteutuksessa.

Yksittäisiä teknisiä häiriöitä äänen katkeamisena lähetyspäässä kirjasin mm. klo 9:07 ja 9:22 minun rannekelloni aikaa. Samoin klo 10 tietämissä ääni pätki.

Erityisesti olisin toivonut, että saaren esittelykierros-lentelyä olisi mietitty ja siitä ainakin selkeästi informoitu etukäteen myös avatar-hahmoja. Nyt piti yhtäkkiä hoksata, että lähdettiin luennoitsijan perässä lentelemään ympäriinsä ja ainoana vihjeenä oli luennoitsijan äänen seuraaminen.

Vierailin itse toista kertaa SL-ympäristössä ja varmasti minulla on totuttelua vielä luentevaan hahmon ohjaamiseen muutenkin, mutta todella hankalaa tosiaan oli yrittää kestää äänivihjeiden perusteella ja korkeuksista tähystellen, missä nopsajalkainen ja -siipinen luennoitsija milloinkin mennä viipottaa. (Vinkkinä: termi "oikealla" tai "vasemmalla", vrt. lause "Jatkamme tästä vasemmalle..." ei ole kovin informatiivinen SL-avaruudessa.) OK, saaren karttaakin käytiin välillä pällistelemässä, mutta ei siitä ollut paljon apua, kun suunnat virtuaalisokkelossa pyöriessä aloittelijalla helposti hukkuvat.

Sinällään mielenkiintoinene saarikierros oli ja kiva oli paikkoihin tutustua. Kiitokset vaaan Ainolle sakkinappuloiden siirtelystä kanssani ja tanssilattialla viivähtäneille myös.

Toivottavasti tosiaan me avataretkin saadaan PowerPoint-slaidit jälkikäteen. Nyt kun ei ollut etukäteen tietoa, tuleeko materiaali jakoon vai ei, hätäratkaisuna räpsin kuvia esitystilanteista ja kalvoista. Tähän liityen totesin ongelmana, että välillä kesti tosi kauan, ennen kuin teksti tarkentui luettavaan muotoon näytöllä ja joitakin kertoja luennoitsija ennätti jo vaihtaa kalvon, ennen kuin tekstistä ennätti itse tai SL-kameran kuvasta saada selkoa. Muutoinkin kalvojen esitystavassa ja tahdistuksessa tuntui olevan paikoitellen epätahtisuutta luennoitsijan puheen/esityksen entenemisen kanssa.

Aino yritti jo avatar-hahmossaan viestittää toiveensa, että saatais myös salissa esitetyt kysymykset kuuluville / toistettua SL-maailmaan. Välillä näytti seminaarin vetäjiltä unohtuneen muutenkin avatar-chattiruudun seuraaminen ja huomioiminen.

Parhaiten SL-maailman erityispiirteet oli varmaan luennon luenteen ja sisällönkin vuoksi huomioitu SLOODLE-luennossa. Kiva oli päästä testaamaan "kysymystuolia" tuoreeltaan avataren hahmossa. Muutoin oisin toivonut, että kaikki luennoitsijat ois ees esiintyneet omissa virallisissa avatar-hahmoissaan puhuessaan eikä vain lainahöyhenissä, kuten aamupäivän loppuluentojen osalta tapahtui.

Ainon esittämät puutteet videoklippien ja HTML-linkkien osalta harmittivat myös minua SL-maailman kautta luentoja seuranneena.

Erityisen antoisaa olisi varmaankin ollut, jos SL-ruudun ohella olisi voinut seurata jonain bittivirtana "perinteisempää" videoluentoa vaikkapa selaimen kautta. Olis voinut seurata, mitä salissa tapahtuu ja miten asiat näyttäytyy samalla SL:n puolella ja saada enemmän tuntumaa aitoihin seminaareissa istuneisiin. Havinojeni mukaan, varsin monet avatar-hahmot alkoivat puolen päivän lähestyessä pilkkimään ja viestittivät siten hahmojensa ei-aktiivisesta läsnäolosta.

Erityisen kiintoisina koin Irma Männyn omakohtaiset kokemukset virtuaalikoulun ja kokousten vedosta SL-ympäristössä. Hänen esitystapansa oli myös selkeä ja ote esityksen sisältöön pohdiskelevan käytännönläheinen.

Kiintoisana itse koen, miten Itä-Suomen yliopiston myötä toivottavasti myös meidän pian edesmenevän Kuopion yliopistomme mahdollisuudet tulevat lisääntymään perus-, jatko- ja aikuiskoulutuksen osalta uusia tekniikoita ja menetelmiä hyödyntäen. Itä-Suomen yliopiston taustaa vasten oli tietysti erityisen kiintoisaa kuulla ja "SL-nähdä" Joensuun yliopiston saaren kehittymisestä.

Aiheeseen syvemmin perehtymättömänä mieleeni nousi muutamia kysymyksiä ja/tai teemoja, joita voisi kenties jatkoseminaareissa tai vastaavissa tapahtumissa joskus tulevaisuudessa pohjustaa. En siis toivo, että näihin kysymyksiin nyt täällä alatte käydä vastailemaan, palataan teemoihin ja kysymyksiini jossain toisessa yhteydessä: Miten SL-ympäristö ja tekijänoikeudet käyttäytyvät? Esim. arkkitehtuurin osalta, jos joku mallintaa jonkin tunnetun rakennuksen omaan (oppimis) tms. ympäristöönsä... Voisi kuvitella, että esim. Puijon torneja SL-ympäristöön helposti kohoaa useammallekin saarelle, jotka haluaisivat tunnetulla maamerkillä korostaa omaa yhtymäkohtaansa RL:ään... Tai kun joku haluaa kehittää kattavan alueellisen oppimisportaalin ja koota sinne enemmän tai vähemmän ennakkoon muita alueen oppilaitoksia, organisaatioita yms. ja sitten syntyykin kilpailevia saaria, joilta myös löytyis tilaa annettavaksi näille tai jos organisaatiot lopulta päätyvätkin omien saariensa ja ympäristöjensä rakenteluun omista lähtökohdistaan...?

Kaiken kaikkiaan olin siis seminaariin ja saamaani kokemukseen oikein tyytyväinen ja mieluusti välitän kokemuksiani ja vaikutelmiani tiedoksi omassa RL-organisaatiossani asiasta kiinnostuneille.

Ystävällisin SL-terveisin

Janne Saarela
(IT-)suunnittelija
Kuopion yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus